Uppstart för Nyföretagarcentrums branschsatsning Business Boost Academy

NyföretagarCentrum Nord:s nya affärsutvecklingsprogram Business Boost Academy startade upp i veckan då tjugofem färska entreprenörer inom gröna näringar och livsmedelsförädling, besöksnäring, handel och restaurang från hela Norrbotten möttes i Luleå.

Business Boost Academy är en branschspecifik satsning som stöttar blivande och nya företagare inom näringar med ett utpekat behov. En programomgång genomförs årligen under 2024-2026. Varje omgång sträcker sig över en termin, består av ett flertal träffar och har trendspaning, workshops, affärsrådgivning och nätverkande på schemat.

Nyföretagare från Luleå planerar samarbete efter inspirerande uppstartsträff

Under uppstartsträffen föreläste Wiebke Reim från Luleå tekniska universitet om affärs- och produktutveckling, varvat med praktiska övningar för deltagarna. Två av nyföretagarna på plats var Rasmus Granberg och Henrik Pernsteiner från Luleå. De driver båda företag inom besöksnäringen.

– Vi hittade varandra direkt och har redan börjat planera för samarbete, säger Rasmus. Vi har litet olika bakgrund men kompletterar varandra på ett bra sätt. Det var precis det här jag hoppades när jag sökte till programmet.

– Det är fantastiskt att sådana här program finns för oss nyföretagare, menar Henrik. Här får vi input och stöttning på ett strukturerat sätt och en värdefull skjuts i rätt riktning.

Carina Ekstedt är ursprungligen från södra Sverige men bor nu i Tornedalen där hon driver verksamhet inom upplevelseturism. Hon upplevde uppstarten av Business Boost Academy som både intressant och spännande.

– Det är en väldig bredd bland oss som är med och en rikedom att få möta andras erfarenheter och idéer. Som nyföretagare finns många olika vägar att gå och i det här programmet kan jag få upp ögonen för helt nya möjligheter.

Tjugo platser blev tjugofem

Monica Wikström Johansson är affärsrådgivare på Nyföretagarcentrum och ansvarig för den nya satsningen. Hon menar att programmet skapar faktisk förändring och goda förutsättningar för näringslivsutveckling inom gröna näringar, besöksnäring och handel.

– Här finns ett stort behov av nya företag och intresset att delta i programmet har varit högt. Vi hade tjugo platser men utökade och tog in ytterligare fem till slut. Det finns en fantastisk kraft och potential bland länets attraktiva företag och vi vill göra allt vi kan för att skapa de bästa förutsättningarna för dem redan från start.

Nya krav i samhällsomvandlingen
Anna Engström, verksamhetschef på Nyföretagarcentrum, ser att samhällsomvandlingen som sker i norra Sverige ställer nya krav på hållbara, konkurrenskraftiga företag.

– Besöksnäringen i länet behöver växa, vi måste få fler livskraftiga företag inom restaurang och handel och även öka vår självförsörjningsgrad av livsmedel. Det är glädjande att intresset för vår satsning är så stort och vi på Nyföretagarcentrum ser nu fram emot att följa deltagarnas fortsatta utvecklingsresa framåt.

Business Boost Academy vänder sig till entreprenörer i Arvidsjaur, Boden, Luleå, Pajala, Piteå, Överkalix och Övertorneå. Satsningen finansieras från Familjen Kamprads stiftelse och genomförs i samarbete med Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi, Swedish Lapland Visitors Board, Handelsutvecklare, Norrbottens kommuner och Nyföretagarcentrums näringslivspartners.

För mer information, kontakta
Monica Wikström Johansson, projektledare Business Boost Academy, tfn 070-559 39 94.

Anna Engström, verksamhetschef NyföretagarCentrum Nord tfn 070-525 26 82.

Dela nyhet

Läs mer