Donald Eklund, Sportringen. Foto: Kent Norberg

Startar ännu ett företag i en helt annan bransch

Donald Eklund som driver entreprenadfirman Arvidsjaur mark och asfalt satsar på en ny bransch och har köpt Sportbutiken i Arvidsjaur. Hans entreprenadfirma rullar på och har varit igång i mer än sex år, men han ville testa något nytt. Vid en körning med traktorn under vårvintern fick han höra att Sportbutiken var till salu. Den skulle läggas ner om ingen var beredd att fortsätta driva den vidare. Det blev starten på ännu ett företag. Här delar han med sig av sina erfarenheter som företagare.

Vad var det som fick dig att starta ännu ett företag?

– Jag har byggt upp ett stabilt företag som rullar på och det har gått riktigt bra förra året. Det gjorde att jag kände att det skulle vara möjligt att satsa på den här sportbutiken. Vi ville inte att den skulle försvinna, för vi vet att det behövs en sportbutik i Arvidsjaur. Jag tänkte vi provar och köper butiken. Går det så går det, blir det fjasko får vi väl lägga ner. Under sommaren var allt klart och vi hade premiär.

Vad är målet med ditt företagande? Varför gör du det?

– Målet är att ha en sportbutik med produkter som folk vill ha. En butik med ett utbud av produkter för både invånarna i Arvidsjaur och närliggande kommuner. Det kan ta lite tid att komma dithän men vi ska försöka så långt det är möjligt.

Hur kom du i kontakt med Nyföretagarcentrum och hur har de hjälp dig?

– Det var via vår redovisningsfirma som sköter det ekonomiska i entreprenadfirman. Där fick jag tips om att Nyföretagarcentrum kan hjälpa till med nystart av företag. Så jag fick kontakt med Anna Gustafsson där, hon var behjälplig med allt som behövdes för att genomföra köpet av Sportbutiken. Det var mycket som skulle hanteras kring den affären så det har betytt jättemycket för mig.

Finns det några andra kontakter som varit avgörande för dig?

– Min bror. När vi haft förfrågningar om olika uppdrag som jag själv tvekat på har han varit den som stöttat och trott på mig. En ryggdunk – det här fixar du! Det har gjort att jag vågat satsa. En bra redovisningsbyrå är också avgörande. En byrå som snabbt får fram siffror när vi behöver och som sköter bokföring, löner, ja det mesta inom ekonomin. Hade vi inte haft så bra stöd från dem vet jag inte hur det hade gått.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget företag?

– Största utmaningen är att få företagen att bli så självgående som möjligt. Att ta in rätt personal och få dem att trivas. Lyckas man med det så går företaget också bra och vi har riktigt bra personal. Nyckeln för vår framgång är också vår Noomi som är spindel i nätet, hon sköter allt det praktiska bakom kulisserna och tar utan problem ett pass i lastbilen om så behövs. När jag träffade entreprenören Hilding Holmqvist sa han – du ska anställa personer som är bättre än dig själv. Jag tänkte, det är bra och det har jag försökt ta fasta på.

Vad är det bästa med att vara sin egen?

– Ja, man har ju fått det bättre ekonomiskt själv, det är en faktor. Men det finns andra drivkrafter också. Som att få göra något som ingen annan gör här i kommunen och se att man faktiskt lyckas.

Om du blickar framåt, hur tror du ditt företag ser ut om 5 år?

– Sportbutiken om 5 år – ja jag tror det är riktigt trångt där inne då. Vi kommer börja samarbeta mer med Jakt och fiskebutik som också finns i huset. På sikt kommer vi arrangera lite sport, jakt och fiskemässor och så. Vi vill också att det ska finns ett utbud som kunderna vill ha och har planer på att börja sälja på webben.

Vilka är dina tips och råd till de som vill starta eget?

– Ta kontakt med såna som Nyföretagarcentrum och såna som mig, företagare. Prata med flera olika företagare för att få en bred uppfattning. Lyssna på hur de har gjort och förhoppningsvis får du en ryggdunk av någon som stärker dig i din tro. Att våga skaffa på sig pengar, en ordentlig checkkredit på banken, så det finns att ta av när det går kärvt. Ett sista tips – gå inte och köp en ny fin bil din första dag som företagare.

Informationsruta från "våra företagare berättar" - AB Lapplandssport

Intervju och text: Sarah Gotthold

Dela nyhet

Läs mer