Fanny Kohkoinen och Sebastian Bergman, North Box

Startade företag med målet att skapa Sveriges hälsosammaste kommun

Det är vad Fanny Kohkoinen och Sebastian Bergman vill med nystartade Invest in your health north AB i Övertorneå. Båda brinner för träning och hälsa som ledde till idéen att dra igång ett företag tillsammans. Ekorrhjulet de levde i Stockholm ville de komma bort från och vände blickarna norrut. Livet är för kort för att vänta. De ville kunna påverka och bestämma mer själva, vara sina egna chefer. Nu är deras gym North Box i full gång med gruppträningar för barn och vuxna. Matlådor med näringsrik och vällagad mat finns med i deras erbjudande. Så här ser de på företagande.

Vad var det som fick er att starta företag?

– Vi bodde i Stockholm och kände att vi ville ut ur ekorrhjulet där. Det var tidiga mornar och väldigt intensivt samtidigt som vi inte trivdes med våra jobb. Vi ville satsa på att jobba med något vi brinner och har passion för, som kan göra skillnad. Så vi bestämde oss för att flytta upp och starta företag. Livet är för kort för att vänta. Nu är allt ändå så konstigt, så vi har bara tutat och kört. Vi tänkte inte så mycket, det är lite vår grej.

Vad är målet med ert företagande? Varför gör ni det?

– Vi vill skapa Sveriges hälsosammaste kommun. Den kommun som kostar sjukvården minst pengar. Det är ett stort och svårt mål att nå, men vi har brutit ner det i små mål. Så vi startade upp gymmet med gruppträning för barn och vuxna. Men alla vill inte träna så vi har utökat med näringsrika matlådor som vi själva lagar, vilket har blivit väldigt uppskattat. Allt har gått fortare än vi trodde. Vi har samtal med kommunen om hur vi skulle kunna utöka det här. För vi tror det ligger rätt i tiden.

Hur kom ni i kontakt med Nyföretagarcentrum och hur har de hjälpt er?

– Det var Sebastians mamma i Valdemarsvik som kände till Nyföretagarcentrum, säger Fanny. Hon skickade länken och vi kontaktade dem direkt, på den vägen är det. Där fick vi hjälp av Monica Wikström-Johansson och som har varit ett väldigt bra stöd för oss. För vi hade massor med frågor som hon kunde hjälpa oss med.

– Det bästa har varit rådgivningen, säger Sebastian. Monica stöttade oss i hur vi ska jobba tillsammans. Vi visste inte vilka roller vi skulle ha och om vi är bra på samma saker kan vi lätt bli våra värsta fiender. Det gäller att komma överens om vem som ska ansvara för vad. Så det var väldigt viktigt att vi fick koll på.

Finns det några andra kontakter som varit avgörande för er?

– Min mamma är ekonom och det är ju viktigt att ha koll på ekonomin, säger Sebastian. Det har varit guld värt att hon har kunnat stötta oss med den kunskapen.

Vad är det bästa med att vara sin egen?

– Att få påverka och bestämma själv. Man kan jobba en söndag eller en kväll, det funkar utmärkt för oss. Vi lägger upp allting utifrån hur vi själva vill ha det. Vi båda har mycket energi och driv vilket är skönt att vi får lägga på att bygga upp vårt eget företag.

Vad tycker ni är den största utmaningen med att driva eget företag?

– Byråkratin, speciellt i början, säger Fanny. Det är så mycket att sätta sig in i som bara måste fixas. Budgetar och administrativa saker som ska ordnas med. Det har varit det jobbigaste. Så hjälpen har varit ovärderlig.

Hur ser företaget ut om 5 år?

– Då har vi etablerat oss i fler kommuner, om allt blir som vi önskar. Vi har redan en annan kommun som vill att vi ska starta upp där, så det är kul. Men först vill vi ju bygga upp företaget så att vi kan leva på det. Vi vill utvecklas hela tiden och kommer ha fler saker som har med hälsa att göra. Vi tror också på att göra mer saker tillsammans med andra, då kan vi också hjälpas åt att göra det mer attraktivt att bo här.

Hur har Coronapandemi påverkat er?

– Vi vet inget annat än Corona. Vi startade med de tänket från början, så för oss har det inte varit några hinder. Träningarna kör vi online för de som önskar, då får de själva välja vad de vill träna. De har varit väldigt uppskattat och även personer från annat håll har hakat på.

Vilka är era tips och råd till de som vill starta eget?

– Lyssna inte på andra som är pessimister och säger att det inte kommer att gå. Solla bort dem om du själv tror på idén, kör. Vänta inte på rätt tillfälle för det kommer alltid vara något som kan ses som ett hinder. Ta opartisk hjälp, Nyföretagarcentrum har varit toppen. Så tuta och kör. Tro på dig själv, solla bort och ta hjälp!

Informationsruta från "våra företagare berättar" - Invest in your Health North AB

Intervju och text: Sarah Gotthold

Dela nyhet

Läs mer