Nina Johansson, Markus Henriksson, Norra Trafikskolan AB. Foto: Sarah Gotthold

Kollegor valde att satsa på eget företag, startade trafikskola

De hade jobbat några år som trafiklärare och funderat en del på att starta egen trafikskola. Efter en föräldraledighet blev det verklighet för Markus Henriksson från Rosvik och kollegan Nina Johansson från Pajala som nu driver Norra Trafikskolan i Luleå. Redan första året fick de snurr på affärerna tack vare deras stora nätverk och reklam på bilarna. Nu finns de på flera orter, har sju anställda och söker mer personal för att växa vidare. Här är deras tankar kring företagandet.

Vad var det som fick er att ta klivet ut och starta företag?

– Vi har båda två jobbat några år som anställda och var beredd på att testa nya utmaningar, säger Markus. Egentligen har jag alltid tänkt att jag skulle vilja starta eget, men inte själv. Under en promenad med kollegan Nina kom de fram till att båda har drivet och vill testa att köra igång. Jag hade inte gjort det om inte Markus var med, säger Nina. Markus har bra koll på företagande och vi kommer bra överens och kompletterar varann.

Vilken respons har ni fått?

– Det har gått ganska snabbt att få igång verksamheten med många kunder redan första året, säger Markus. Vi har fått en hel del draghjälp av oss själva eftersom vi är mycket i farten och alltid har firmabilen med oss, det ser folk. Vi känner många i Luleå och det har blivit en hel del luncher ute där vi träffat mycket folk, så det spred sig snabbt att vi var igång.

Vad är målet med ert företagande? Varför gör ni det?

– Måste det finnas ett mål? För oss är det mer själva resan. Jag tänker att vi drar ut på en roadtrip och så ser vi var vi hamnar, säger Markus. Nina håller med, det är så det brukar se ut, säger hon. Sen är det klart vi har mål men vi har mer delmål. Man kan säga att vi tar ut en riktning och jobbar åt det hållet, om vi sen måste ta en högersväng, ja då gör vi det.

Hur kom ni i kontakt med Nyföretagarcentrum och vilken hjälp har ni fått?

– Vi sökte bidrag för att starta eget och sen fick vi kontakt med Camilla Sehlin vid Nyföretagarcentrum, säger Nina. Vi var långt gångna med affärsplan och vår tankeprocess, men hon fick oss att tänka igen allt en extra gång. Just kring det praktiska och hur vi skulle gå tillväga på bästa sätt. Vi deltog i ett antal nätverksträffar och Markus fick vara med i deras mentorprogram för att få lite mer strategiskt tänk. Jag är

väldigt intresserad av företagande och har tagit reda på det mesta själv, säger Markus men menar att det är skönt att ha en mentor man kan kontakta och bolla lite idéer med.

Finns det några andra kontakter som varit avgörande för er?

Familjerna, våra respektive och vänner. Halva min släkt driver företag och de har delat med sig av sina erfarenheter vilket betytt mycket, säger Markus. Sånt som är bra att tänka på och vad man bör se upp med. Min familj tyckte det var lite otippat att jag skulle starta företag men har stöttat mig i allt, säger Nina.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget företag?

– Personalen, haha skojar Markus och öppnar dörren där några av de anställda sitter. Nä, den största utmaningen är att man måste stålsätta sig och kunna fatta beslut när det behövs. Oaktat vad det är för beslut så måste vi ta det eftersom det är vi själva som är ansvarig för allt i företaget. Vi är beroende av våra kunder och vi försöker göra så gott vi kan för att få fortsätta. För oss som företagare är det resan som är målet, att få göra det här. Skulle det inte funka så har vi i alla fall prövat, säger Markus.

Vad är det bästa med att vara sin egen?

– Att få välja vår egen väg och hur vi vill lösa olika utmaningar. Oavsett vad andra säger och tycker eller ger för råd så väljer vi tillsammans vad som känns mest rätt för vårt företag. Att inte vara fast utan kunna anpassa oss till olika behov som vi tycker är viktiga, säger Markus.

Om ni blickar framåt, hur tror ni ert företag ser ut om 5 år?

– Vi vill ha riktigt nöjda kunder och personal. Det är där vi samlar energi, när vi ser att kunderna är nöjda, säger Markus. Så är det på en liten firma, att ha en bra dynamik i personalgruppen är väldigt viktigt tycker vi. Jag tror på gruppen och hoppas vi har utökat personalstyrkan ytterligare om 3 – 5 år. Vi är redan nu är på jakt efter fler anställda, säger Nina. Vi är väl en av få som anställer under pandemin, tillägger Markus.

Om du hade startat nu med erfarenheten du har idag, vad skulle du gjort annorlunda?

– Om vi startade om nu så skulle det förstås vara mycket enklare med allt vi vet idag. Men det finns mycket hjälp att få när man startar företag, så jag hade nog tagit mer hjälp, säger Nina. Vi kunde ha lejt bort vissa saker som andra kan bättre än oss.

Vilket är era tips och råd till de som vill starta eget?

– Läs på om allt du kan kring företagande, säger Markus. Ta hjälp av de som kan för det blir mycket att göra. Det är så mycket effektivare att bolla med någon som har egen erfarenhet av företagande och som dessutom vet hur man gör affärsplaner och budgetar, säger Nina.

Informationsruta från "våra företagare berättar" - Norra Trafiksskolan AB

Intervju och text: Sarah Gotthold

Dela nyhet

Läs mer