Erica Rosendahl Skogsbrynets Trädgård

Erica Rosendahl – om passionsdrivet företagande med långsiktiga visioner

 

Erica Rosendahl är en av Luleås företagare på landsbygden. Erica driver Skogsbrynets Trädgård i Måttsund där hon bedriver småskalig odling av grönsaker och snittblommor, erbjuder workshops, blomsterarrangemang och kurser och konsultationer om odling i norr.

Ta del av Ericas entreprenörsresa – om flytten norrut, passion i livet, företagarens utmaningar, möjligheter och mod att sticka ut. Erica delar med sig om sina tankar om att bygga företag utifrån sin egen inre drivkraft och att på lång sikt utveckla företaget till något större.

Erica Rosendahl är gäst i det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer som produceras av Norrmedia i samarbete med Nyföretagarcentrum Nord.

Artikeln är producerad av Norrbottens affärer. 

Den röda bagarstugan och gården hemma i Måttsund är central i Erica Rosendahls företag. Här driver hon Skogsbrynets trädgård, en småskalig odling av grönsaker och blommor. Förutom att odla håller hon också i workshops och kurser, där hon vill inspirera fler till att testa och tänja på gränserna i sin trädgård.

– Jag vill påverka, men samtidigt inspirera. Det ska inte vara ajabaja, utan hur vi kan göra istället. Min passion är min drivkraft, min passion för växter men också en passion för att inspirera andra.

Hon lyfter vikten av att gynna och bli mån om det som finns nära, både lokalt företagande, men också närodlat som exempelvis snittblommor och grönsaker.

– Att odla giftfritt och tänka på hur en morot blir en morot. Det är så lätt idag att man köper en plastförpackning i butiken, men man har ingen aning om jobbet bakom. Hur gör jag för att moroten ska bli rak så att den får säljas i en matbutik till exempel? Det är väldigt mycket regler kring det. Jag försöker inspirera mina kunder till att bli medvetna konsumenter. 

Men vägen in i trädgårdslandet och odlingens värld var inte helt självklar, berättar Erica Rosendahl i podden Snacka om affärer. Planen var egentligen att bli kulturjournalist, men en dag när hon satt på spårvagnen i Göteborg fick hon syn på en annons om en floristutbildning. 

– Det var ett frö som grodde där, jag tyckte om känslan att jobba med kroppen och med växter.

Floristutbildningen var första steget in i branschen, en bransch som hon beskriver som slitig till en början.

– Jag tror att man har en ganska romantiserad bild av hur man har det om man utbildar sig till florist. Att stå och göra buketter och vara kreativ. Men en av mina första arbetsgivare sa att 50 procent av din tid som florist så städar du. Det är rörigt, man behöver fokus och plats, och det är väldigt mycket logistik.

Efter några år i både Göteborg och Stockholm längtade både hon och sambon Jonas norrut, till Luleå där de båda kommer ifrån. En viktig pusselbit föll på plats när de hittade gården i Måttsund, som blev deras hem men också basen för Ericas egna företag.

– Vi kände att vi ville ha en förändring i det liv vi levde i Stockholm. Det var lite rotlöst och flyktigt, allt vi gjorde var utanför hemmet. Man var hela tiden på väg någon annanstans och behövde åka iväg för sina intressen. Vi ville hitta ett hem där vi ville göra mer än att sova och äta, där vi kunde utöva våra passioner, och hitta ett bra ställe för vår son nära naturen och våra rötter. Det var ett ganska svårt steg att ta, det var mycket velande fram och tillbaka, och ganska känslosamt. Men nu när vi bor här känns det väldigt skönt att vi tog det beslutet.

Att starta eget som trädgårdsmästare i zon 6, där trädgårdssäsongen är något kortare – vad innebar det för extra utmaningar?

– Det var framför allt ett mind set hos mig. Jag har insett att jag blivit matad av media, böcker och tv med fokus på odling i södra Sverige. Jag har inte haft några riktiga förebilder eller någon att följa som odlar i högre växtzoner. Så mitt huvud var också färgat av fördomar om att man inte kan odla här uppe. Men sen vi flyttade hit har jag såklart fått experimentera mig fram, säger Erica Rosendahl och fortsätter:

– Mycket funkar bättre än vad jag hade förväntat mig i resultat och hur lång säsongen kan vara, vad som växer bra och nästan blir bättre här än i södra Sverige. Men när man odlar här uppe i norr måste man ha ett starkt psyke, man får sitta lugnt i båten lite längre än vad andra gör. Man dras hela tiden med i att nu är det vår, och så tittar man ut och ser 1,5 meter snö fortfarande.

Erica Rosendahl förklarar att det gäller att acceptera säsongerna, och inte streta emot.

– Jag är ganska mycket en förberedande kontrollmänniska, så odling är egentligen tvärtemot det på ett sätt. Det är mycket förberedelse och kontroll i början av året, när man ska så fröer och vattna. Sen när man planterat ut allt då kan man inte ha hundra procent kontroll längre. Det är något jag tampas med, att jag kan inte ha kontroll alltid. Odling är lite KBT för kontrollfreaks.

Men visst kan det leda till en hel del frustration, som när en del av skörden plötsligt blir förstörd av en oväntad frostnatt.

– Framför allt när man lever på det, man ska få ut pengar av det man odlar, då är det en jättefrustration. Men jag har lärt mig av de här åren av att odla uppe i norr, att man måste ha ett starkt psyke och inte gräva en jättedjup grop i irritationen. Man får bocka av och tänka att den här hösten blev så här, nästa kanske inte alls blir så.

I det senaste avsnittet av Snacka om affärer berättar Erica Rosendahl också om planerna på att utveckla företaget framåt, dessutom delar hon med sig av sina allra bästa odlingstips.

Podden Snacka om affärer görs i samarbete med Nyföretagarcentrum Nord, och finns där poddar finns, bland annat här: Erica Rosendahl: ”Odling är lite KBT för kontrollfreaks” – Snacka om Affärer | Podd på Spotify

Artikeln är hämtad från Norrbottens Affärer och intervjun gjord av Elin Emborg.

Dela nyhet

Läs mer