Ville lämna kampsportskarriären och återvända hem – blev egen företagare

Det var dags att flytta hem till Sverige och bli en Svensson berättar UFC-fightern Niklas Bäckström som startat ett unikt kampsportsgym i Luleå. Efter tre år utomlands var det dags att återvända till rötterna i Norrbotten. Tankar kring ett mer normalt jobb, som lokförare eller så dök upp, men tjejen han var tillsammans med tyckte det fanns mer potential hos Niklas och idéen om att starta ett gym föddes. Läs mer om hur han ser på sitt företagande.

Berätta om ditt företag, vad gör du?

– Jag har startat ett kampsportsgym. Hälften är kampsportsutrustning som boxningssäckar, kampsportsmattor och hälften är gym. Det finns vanliga gymkort, jag är personlig tränare och mycket gör jag det här för det är min passion. För de som vill satsa har jag sökt sponsorer som kan bidra till att de kan åka söderut och träna. Bastard Burger är en av mina största sponsorer som också hjälpt mig mycket kring hur man ska tänka som företagare. Efter tre år utomlands ville jag flytta hem till Sverige och bli Svensson. Göra något mer normalt. Det var min dåvarande tjej som tyckte jag hade mer potential och att jag skulle starta ett gym, och så blev det. Jag fått en otrolig respons. Det har gått helt över mina förväntningar. I min affärsplan skissade jag på hur det skulle se ut efter första, andra och tredje året. Första året hoppades jag på 140 medlemmar men redan efter ett halvår hade jag 360 medlemmar.

Vad är målet med ditt företagande, varför gör du det?

– Det finns ingen annan som gör det här och i 20 år har jag arbetat för att bli bäst i världen. Nu kan jag hjälpa andra med deras träning. Jag tycker det ska finnas annat än fotboll och hockey. För någon som mig, som behöver få utlopp för sin energi. Jag vill att fler ska komma fram och lyckas. Det ska vara en plats där de med rätt mentalitet samlas, en klubb där stämningen är som näringen i marken. Där man är tuff på riktigt och inte på skoj. Är man tuff på riktigt är man snäll och inte rädd. Jargongen är jätteviktig. Då vågar man bli duktig och jag vill att alla här ska bli bättre än mig.

Hur kom du i kontakt med Nyföretagarcentrum och hur har de hjälpt dig?

– Om någon kan något som jag inte kan så söker jag mig till dem. De hjälpte mig att få koll på momssatser och allt vad det innebär att ha ett företag. Jag fick lära mig hur man fakturerar, hur man ska tänka kring ekonomin. Jag har träffat Camilla Selin och fick tips om Sofia Lampa som också delade med sig av sina erfarenheter. Det som betytt mest är att få någon att snacka med och få ett avbrott. Det har varit väldigt mycket att göra med lokalen då jag har byggt det mesta själv och det är jag väldigt stolt över.

Vad är det bästa med att vara egen?

– Jag är ju fri på ett sätt, fri att bestämma själv. Jag har total kontroll över mitt eget öde. Jag träffar många ungdomar och jag känner att jag gör extremt stor skillnad och det känns givande. Sen är det kul att tjäna egna pengar.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget?

– Att lösa nya problem varje dag. Jag har aldrig haft kontakt med Svensson-världen. Bara haft kontakt med fighters och helt plötsligt ska man ha kafferast, haha. Det fanns inte i min tidigare värld. Saker som gjort mig till en bra fighter gör mig till en bra företagare. Under 11 års proffskarriär, har jag aldrig ”klappat”, aldrig gett upp. Jag har gått match med bruten hand i 15 minuter. Så jag är van att jobba igenom tuffa perioder. Men man kan inte sätta samma mål på andra som på sig själv.

Vilka är dina råd och tips till de som vill starta eget?

– Svårt, men man skulle behöva prata med dem och se vilka typer av människor de är. Vilken bransch de är i. Men det som har funkat för mig är att jobba hårdare än alla andra. Ingen ska kunna hålla samma tempo. Men jag är ju lite knäpp och jobbar åtta till åtta på kvällen. Ett tips jag kan ge om det blir riktigt tufft, ta 10 minuter per dag och visualisera dit du vill komma. Det gjorde jag. Jag satte mig ner, blundade och log, samtidigt som jag såg bilden framför mig när allt var klart och hur bra det kunde bli då.

.

Northstyle Fightcenter & Gym AB

Intervju och text: Sarah Gotthold, Sago Resurs

Dela nyhet

Läs mer