Viktor Boman: ”Det har varit en jättehäftig resa”

Artikel producerad av Norrbottens affärer. Viktors entreprenörsresa kan du lyssna på i podden Snacka om Affärer.

Viktor Boman är entreprenör och även Mentor i Nyföretagarcentrums Mentorprogram. Ta del av Viktors häftiga resa och generösa berättelse om hans egen utveckling som entreprenör – om utmaningar, möjligheter och om att ta Klöverbergsgården vidare till nästa nivå.

Som barn plockade han ägg i farmor och farfars hönseri i Klöverträsk. Idag är Viktor Boman själv företagare i samma by, som vd för familjeföretaget Klöverbergsgården. I podden Snacka om affärer berättar han om vägen in i företagandet, om att vara arbetsgivare på landsbygden, om sång och tro, och om att inte ge upp.

Kokt, stekt eller pocherat – Viktor Boman har svårt att välja sitt favoritägg. Men mycket ägg blir det, konstaterar han.

– Jag äter nog över snittet, en tre-fyra ägg per dag i alla fall.

Både äggen och företagandet var en naturlig del i Viktor Bomans uppväxt i Klöverträsk, där både hans föräldrar och farföräldrar drev företag.

– Jag ville bli företagare. Trots att pappa jobbade hur mycket som helst och det var upp och ner med företaget, så fanns det ändå något spännande med att driva ett företag och skapa något.

Entreprenörskapet lockade, och resan dit påbörjades så småningom via handelsprogrammet och ett UF-företag med en helt annan affärsidé – en myggnätsrullgardin.

Men det var idén om det lokala ägget som resulterade i Klöverbergsgården, företaget som Viktor Boman idag är vd för.

– Vi såg trenderna, att man vill veta var maten kommer ifrån. Men det fanns inget lokalt ägg, utan den lokala äggproduktionen som fanns när min farmor och farfar höll igång, den hade försvunnit helt och hållet härifrån. Jag såg en öppning där, berättar han.

– Min idé var att starta upp ett lokalt ägg igen, en lokal äggproduktion och sälja ett lokalt ägg i butikerna. Det var en bra idé, men den krävde en enorm finansiering för ingenting fanns ju. Allt blev tvunget att byggas upp från början.

Klöverbergsgården firar nu tio år, omsätter 45 miljoner, och har en marknadsandel på ungefär 50 procent i Norrbotten. I podden Snacka om affärer berättar Viktor Boman om resan dit, om utmaningarna med finansieringen, betydelsen av att ha en mentor, och om hur det kändes när han för första gången såg en kund välja deras ägg i butik.

– Det har varit en jättehäftig resa. Många frågar att om du visste hur den här resan skulle bli, skulle du göra om det? Och det vet jag faktiskt inte, för det har varit jättemånga utmaningar längs vägen. Det har inte varit så att allt sett jättebra ut, att vi tjänar hur mycket pengar som helst, utan vi har verkligen fått kämpa på, säger han.

– Nu ser det bra ut, nu njuter jag av den här tiden. Av att allt rullar på och man kan tänka lite bredare, i längre perspektiv, och planera för framtiden.

Podden Snacka om affärer görs i samarbete med Nyföretagarcentrum Nord, och finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/show/0eoT8DwjXxnPU819QMevGj

https://norrbottensaffarer.se/nyheter/foretagande/artikel/viktor-boman-det-har-varit-en-jattehaftig-resa/j8wn2m1j

Artikeln är hämtad från Norrbottens Affärer och intervjun gjord av Elin Emborg.

Dela nyhet

Läs mer