Som företagare får jag staka ut min egen väg och det är bara jag som sätter begränsningarna

Vi har träffat Anna Kemnevall som hållit på med hästar hela livet. Nu har hon sitt eget varumärke Kemnevall collection, med tillverkning av skräddarsydda sadlar. Hon har sett många hästar med dåliga ryggar och skador som hon nu har lösningen på. Genom att se hela ekipaget, tillsammans med tränare och veterinär hittar hon sadel och träning som kan förebygga skador. Hon har stora planer om framtiden och så här ser hon på sitt företagande.

Berätta om ditt företag, vad gör du?

– Jag har ett eget varumärke, Kemnevall collection. Vi tillverkar sadlar och hästtillbehör med ett hållbarhetstänk i grunden. Allt för att säkerställa att hästen har rätt sadel och inte får skador av den. Sadeln ska vara justerbar på många sätt och kvalitetssäkras av veterinär och tränare. Hästen ska trivas med sadeln. Jag är diplomerad laser- och massageterapeut och tränare i uppbyggande grundträning med fokus på hållbar häst. Min uppgift är att läsa av både häst och ryttare för att avgöra vad hästen är bekväm i. En ridhäst ska hålla sig fräsch under lång tid och jag brukar jämföra det med att om en människa ska utföra ett tungt fysiskt arbete, så behöver de träna sin kropp för att kunna gör det. Annars kommer det inte hålla långsiktigt.

Vad var det som fick dig att ta klivet ut och starta företag?

– Jag har hållit på med hästar hela livet och har hästskötarexamen från Grans hästhållning. Under åren har jag sett många hästar med dåliga ryggar och skador som jag nu har en lösning på. Både när det kommer till träning och utrustning. Jag har hjälpt många, inofficiellt, med träningar och genom min förmåga att läsa av hästen och ryttares behov. Det ledde till många förfrågningar och förstod att det fanns mycket mer att göra. Det har blivit många fina resultat och jag ångrar verkligen inte att jag startat företaget. Nu har jag kunder i hela Sverige, från Luleå till Skåne. Sadlarna har varit ute i 2 år och ingen har återkommit om att det inte funkar och det känns jätteroligt.

Vad är målet med ditt företagande, varför gör du det?

– För att jag ser en stark koppling mellan dålig träning och illa anpassade sadlar. Jag hoppas kunna påverka det. Det är många saker som ska vägas in. Det spelar ju ingen roll om man har en bra sadel om ryttaren rider dåligt och enformigt eller om hästen har några andra fysiska men. Jag menar att med bra träningsupplägg och en bra sadel gynnas alla.

Hur kom du i kontakt med Nyföretagarcentrum och hur har de hjälpt dig?

– Jag var i kontakt med Camilla Selin när jag startade upp företaget. Jag hade många funderingar och visste inte alls att man kunde få så bra rådgivning och vägledning. Hon hjälpte mig med planering och affärsplan och visade alla förmåner man kan få via dem. Det har varit mycket värt och en riktigt bra stöttepelare kring olika kontakter, som banker och investerare. Något som är extra värdefullt nu när jag planerar att bygga en anläggning med ridhus och stall. Det kommer kosta en del. Jag ett heltidsjobb och vid sidan av det driver jag mitt företag. Det gör att jag har råd med mina planer och bygga upp kollektionerna, även om det kan finnas behov av att ta in investerare framöver. För mig har den personliga kontakten med Camilla och även Sofia Lampa varit mest betydelsefull. De har peppat och pushat mig samt fått mig att se alternativa vägar. Man behöver någon med ett affärsmässigt tänk, som vet hur en slipsten ska dras.

Vad är det bästa med att vara egen?

– Det bästa är det kreativa, skapandet. Speciellt produktutvecklingen och ägarskapet, där jag själv får bygga upp varumärket. Jag får ansvara för hållbarhet och service. Men man får inte glömma att det är både jobbigt och tufft, men det känns superroligt. Att få staka ut sin egen väg och det är bara jag som begränsar mig. Jag väljer själv hur mycket och lite jag vill göra.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget?

– Största utmaningen är att jobba dubbelt. Företaget får inte lika mycket tid som det hade behövt få men å andra sidan kan jag känna att så länge jag jobbar med min hobby så är det ganska skönt att ha en fot i varje värld. I hästbranschen är det ett ganska tufft klimat och jag har varit ganska framgångsrik affärskvinna eller vad man ska kalla det i det privata, utanför hästvärlden. I mitt jobb på Brightnest brinner jag för att få hjälpa och stötta andra kvinnors intressanta företagsresor.

Vilka är dina råd och tips till de som vill starta eget?

– Jag tror att man ska våga starta eget och nu är det så pass förmånligt att starta aktiebolag. Sen innebär det ju mycket att ha koll på, men kontakta Nyföretagarcentrum. Då kan du få en gratis rådgivare som kan ge bra tips från början, så man inte stannar hemma och aldrig kommer vidare. Jag tycker, tror man på någonting så ska man våga hoppa på och det värsta som kan hända är ju att det inte funkar, men då har man i alla fall testat.

Equipmentcoach AB

Intervju och text: Sarah Gotthold, Sago Resurs

Dela nyhet

Läs mer