Ny branschspecifik satsning boostar nya företagare i Norrbotten

Nu startar Nyföretagarcentrum Nord sitt nya affärsutvecklingsprogram Business Boost Academy, en branschspecifik satsning som ska stötta blivande och nya företagare inom gröna näringar och livsmedelsförädling, besöksnäring, handel och restaurang i Norrbotten.

Anna Engström är verksamhetschef på Nyföretagarcentrum. Hon menar att samhällsomvandlingen som sker i norra Sverige ställer nya krav på hållbara och konkurrenskraftiga företag, där vissa näringar har ett utpekat behov.

– Det är ett stort tryck på besöksnäringen i Norrbotten och den behöver växa. Utöver det behöver vi utveckla attraktiva samhällen, med fler livskraftiga företag inom restaurang och handel. Länet måste dessutom öka sin självförsörjningsgrad av livsmedel och till det krävs fler som producerar och förädlar. Med vårt nya affärsutvecklingsprogram Business Boost Academy vill vi möta upp behovet inom dessa branscher och skapa goda förutsättningar för nya attraktiva företag att lyckas redan från start.

Ett avgörande stöd
Affärsutvecklingsprogrammet Business Boost Academy är ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum, Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi, Swedish Lapland Visitors Board och Handelsutvecklare. Målgruppen är blivande och nya företagare under deras första tre verksamhetsår. Programmet har 60 platser och är öppet för intresseanmälningar redan i dag.

En programomgång i Business Boost Academy ska genomföras årligen under 2024 – 2026. Programmet sträcker sig över en termin med ett flertal träffar och startar kommande vår, med trendspaningar, workshops, affärsrådgivning och nätverkande på schemat. Monica Wikström Johansson är ansvarig för satsningen inom Nyföretagarcentrum.

– Vi vet att det finns ett starkt driv bland både infödda och nyblivna norrbottningar att starta eget och att professionellt stöd i tidigt skede många gånger är helt avgörande. Vårt nya affärsutvecklingsprogram är en pusselbit till Norrbottens framtid.

Initiativet möjliggörs genom finansiering från Familjen Kamprads stiftelse och vänder sig till nya företagare i Arvidsjaur, Boden, Luleå, Pajala, Piteå, Överkalix och Övertorneå.


För mer information, kontakta

Anna Engström, verksamhetschef NyföretagarCentrum Nord tfn 070-525 26 82.
Monica Wikström Johansson, programansvarig Business Boost Academy, tfn 070-559 39 94.


Dela nyhet

Läs mer