Mitt företagande är en dröm jag har förverkligat

Efter 26 år som anställd i ett stort byggföretag och som forskare vid Luleå tekniska universitet var det dags att ta klivet ut och bli företagare. En dröm besannades och nu driver Kajsa Simu det egna företaget Hlin AB i kombination med en del forskning som hon fortfarande arbetar med. Affärsidén är att erbjuda verksamhetsutveckling riktat till byggsektorn. Ta del av Kajsas erfarenheter av att starta och driva företag.

Berätta om dina företag, vad gör du?

– Under flera år har jag sett ett behov av verksamhetsutveckling inom byggsektorns företag. Det blev min affärsidé, att hjälpa byggföretag att utvecklas. Det är min nisch eftersom jag jobbat inom ett stort byggföretag under många år med olika former av verksamhetsutveckling och strategisk styrning. Jag har vid ett flertal tillfällen fått frågan om jag skulle vilja komma och hålla utbildning i ämnet, men varken kunnat eller velat då det varit konkurrenter till min dåvarande arbetsgivare.

I mitt första uppdrag som egen hjälpte jag branchorganisationen Byggföretagen att titta på hur ett utvecklingsprogram för företag kan se ut. Min koppling till forskningen är viktig och unik då det innebär att jag har båda delarna. Den praktiska erfarenheten från mina 26 år i byggbranschen och forskningen inom samma område som jag fortfarande är aktiv inom.

Vad var det som fick dig att starta företag?

– Mitt företag är en dröm jag har förverkligat. Jag har länge varit nyfiken på att starta bolag, men tänkt att jag måste kunna mer, för att ha något att erbjuda. Men jag har kommit fram till att om jag ska vänta tills jag kan allt, då blir det inget bolag. Sen föll några bitar på plats och rätt läge dök upp. Jag fick en förfrågan om ett uppdrag och det gjorde att jag vågade ta steget ut. Det är på halvtid så jag jobbar kvar vid universitetet på 40 procent, vilket ger en extra trygghet.

Vad är målet med ditt företagande? Varför är du företagare?

– I de två stora organisationerna jag jobbat hos har det handlat om förändring och att utveckla verksamheten på något sätt. Så jag känner att jag vill hjälpa fler och mindre företag som jag tror kan vara snabbare i en förändring. I framtiden kanske jag utökar och eventuellt har medarbetare. Första steget är lära mig mer om att vara egen företagare och den resan började för drygt ett år sedan.

Hur kom du i kontakt med Nyföretagarcentrum och hur har de hjälpt dig?

– Jag fick tips från en i min bekantskapskrets att kontakta Nyföretagarcentrum. Framför allt var det så bra i början att få ett bollplank för olika frågor, högt och lågt. Vad jag skulle tänka på och vad behövde jag göra. Tack vare rådgivningen med Camilla fick jag tips om verksamt.se där det ju finns allt om att starta bolag. Vidare pratade vi om jag hur jag skulle gå tillväga rent praktiskt. Om jag skulle köpa ett färdigt registrerat bolag eller om jag skulle start ett helt nytt. Så jag har fått svar på många av mina tankar och idéer. Det bästa har varit att Camilla och hennes kollegor har varit tillgängliga och att de inte haft någon baktanke med sitt stöd utan verkligen velat hjälpa till.

Vad är det bästa med att vara egen?

– Alla dagar är inte roliga dagar, man behöver göra tråkiga saker även som egen företagare. Men jag har valt det här själv och jag sätter min egen agenda. Den största och häftigaste skillnaden är att det är jag som bestämmer hur jag vill ha saker och ting. Trots att jobbat väldigt fritt i mina tidigare anställningar och kunnat vara med och påverka och därmed inte så stor skillnad på mina arbetsdagar så är det en annan känsla – jag kan göra mina egna prioriteringar!

Vilken är den största utmaningen med att driva eget?

– Det är nog det här att ha tillit till att det kommer att komma in uppdrag. Att inte ha panik nu över något som kan hända om flera månader. Det säger de som har eget företag i min närhet. ”Du har ingen aning om du har uppdrag om tre månader, och de brukar lösa sig, det kommer in jobb”. Det som jag tycker är svårt just nu är, hur säljer man? Hur gör man det? Jag har blivit mer aktiv på LinkedIn nu, vilket jag ser som ett sätt att kommunicera vad jag gör och vad jag kan hjälpa till med. Så det gäller ju att synas och förmedla vad jag kan och hur det kan vara till nytta för en kund.

Vilka är dina råd och tips till de som vill starta eget?

– Jag vet själv hur svårt det är när någon säger, ”det är bara köra igång”. Nä, det är inte bara att köra igång, tycker jag. Ta hjälp, fundera och resonera. Lägg lite tid, för det är inte tur som gjort att jag kunnat fakturera en kund varje månad och bygga upp ett kapital under första halvåret som egen. Jag har krattat manegen. Mitt råd är att skaffa ett nätverk, som stöd runt omkring. Ta reda på vilka förutsättningar du har, om du är anställd kanske det går att få tjänstledigt. Själv har jag flera kontakter i min närhet som har god erfarenhet från företagande och de har gett mig många goda tips och råd.

Intervju och text: Sarah Gotthold, Sago Resurs

Dela nyhet

Läs mer