Sabrina Suikki, ikki Advise AB

Utifrån det jag vet idag skulle jag valt att starta eget tidigare

Det säger Sabrina Suikki som driver företaget Ikki Advise AB. Hon arbetar med strategisk och affärsjuridisk rådgivning och åtar sig gärna styrelseuppdrag. Med flera språk i bakfickan jobbar hon också med global kommunikation och rådgivning på flera språk. Hon skapar och översätter juridisk och annan dokumentation på finska, svenska, engelska och franska. Så här ser hon på sitt entreprenörskap.

Vad var det som fick dig att starta företag?

– Jag ville känna friheten. Att kunna lägga upp mitt arbete och ta olika uppdrag utifrån mina egna förutsättningar. Min drivkraft är att få stötta andra entreprenörer och se dem växa. Inspirationen fick jag genom olika styrelseuppdrag som jag haft. Det är fantastiskt roligt och har gett mig ett bredare perspektiv. Nu jobbar jag inte bara med juridiken utan även strategiska affärsfrågor. Jag ville jobba mer med det.

Vad är målet med ditt företagande? Varför gör du det?

– Att våga tänka stort. Jag ville jobba mer med styrelseuppdrag, även om det kan vara svårt som konsult då det inte ses som konsultuppdrag rent skattemässigt. Men jag vill gärna jobba med styrelsefrågor som kan skapa lika möjligheter i näringslivet och mångfald i styrelser. Min vision för framtiden är att få jobba mer med de frågorna.

Hur kom du i kontakt med Nyföretagarcentrum och vilken hjälp fick du?

– Det var när jag jobbade som anställd som jag kom i kontakt med Nyföretagarcentrum. När jag sedan slutade min anställning tog jag direkt kontakt dem. Då fick jag gå deras startseminarier och satte igång med min affärsplan. Jag fick rådgivning av Monica Wikström-Johansson och det kändes så tryggt och bra. Det blev en bekräftelse på att jag var på rätt väg. Senare fick jag också en mentor, Majvor Müller som hjälpte mig strukturera och förverkliga mitt arbete framåt. Jag gick även Almis startseminarier som var ett bra komplement till Nyföretagarcentrums stöd. Då jag är född och uppvuxen i Finland blev jag också inbjuden till deras Think Big program för utrikesfödda kvinnliga entreprenörer som jag fortfarande deltar i.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget företag?

– Första utmaningen skulle jag säga är att ta klivet ut och starta företaget. Att våga gå in i det osäkra. I nästa steg handlade det mer om hur jag skulle bygga upp företaget. Stödet jag fick har varit avgörande. De hjälpte mig att få ner mina tankar och planer på pränt, då blev allt mer tydligt och konkret. De kunde se med nya ögon på det jag själv tänkte om mitt företagande.

Vad är det bästa med att vara sin egen?

– Det bästa tycker jag är att få vara del av någon annans resa. Att se dem utvecklas och växa, att de går framåt. Det är roligast. Jag har som mål att jobba mer proaktivt och förebyggande, delvis med juridiska frågor men också med strategier. Jag gillar att få vara med och hjälpa till, strukturera upp och öppna dörrar som gör att de förhoppningsvis lyckas.

Om du hade startat nu med erfarenheten du har idag, vad skulle du gjort annorlunda?

– Jag skulle ha startat tidigare. Jag hade velat gå Nyföretagarcentrums seminarieserie redan när jag funderade på att starta, det ger så mycket bra information. Även om man är anställd eller har någon annan syssla vid sidan av. Så här i efterhand känner jag, att starta företag, det var ju inte så farligt som jag trodde.

Om du blickar framåt, hur tror du ditt företag ser ut om 5 år?

– Bra fråga, återigen det gäller att våga tänka stort. Jag vill jobba i min egen verksamhet och kunna leva på det. Att mitt företag växer och att vi kan bli fler på sikt. Samarbeten är viktiga i början, det kan vara nyckeln till att få större uppdrag, när man jobbar tillsammans. På sikt skulle det vara kul om jag kunde skapa sysselsättning för fler.

Till sist vad har du för tips och råd till de som vill starta eget företag?

– Ta hjälp, det är jätteviktigt. Att få bolla sina tankar och idéer med någon annan. Att inte vara själv i allt och börja i god tid. Kolla vilket stöd som finns? Rådgivningen via Nyföretagarcentrum är ju helt gratis. Ta den chansen, tro på sig själv och våga!

Informationsruta från "våra företagare berättar" - Ikki Advise AB

Intervju och text: Sarah GottholdDela nyhet

Läs mer