Andreas Selberg, Solenergi i Norrbotten AB

Att driva företag var inte drömmen men när rätt tillfälle dök upp kändes det rätt

Våren 2020 startade Anders Selberg företaget Solenergi i Norrbotten AB. Han började i solcellsbranschen som anställd men när det företaget tvingades minska verksamheten valde han att fortsätta på egen hand. Nu installerar han kompletta solcellspaket till privatpersoner och företag. På stugor, villor, ladugårdar och olika typer av fastigheter. Företaget vill han hålla litet och familjärt.

Läs mer om hur han ser på sitt företagande.

Vad var det som fick dig att starta företag?

– Jag hoppade på en anställning i ett nystartat solcellsföretag men efter ett år blev de tvungna att minska verksamheten och hade inte råd att ha mig kvar. Jag ville fortsätta och såg att det fanns många som vill ha solceller. Då bestämde jag mig för att starta bolag och köra vidare som egen. Jag är van vid försäljning och tycker det är kul med kundrelationer och service så det kändes naturligt. För mig är det viktigt att vara personlig och lyhörd för hur kunden vill ha sin installation.

Vad är målet med ditt företagande? Varför gör du det?

– Pengarna har aldrig drivit mig, jag har alltid haft ett driv i det mesta jag gör. Många säger till mig tänk när du expanderar och har 20 anställda då kan du.. men jag har inte så stora ambitioner nu. Om jag kan hålla det som i år, med mycket jobb samtidigt som jag hinner vara med familjen, då är jag nöjd. De montörer jag har med mig är sjukt duktiga och visst kanske jag behöver anställa någon fler montör och kanske säljare framöver. Men jag vill vara genuin och kunden ska känna att det får hela paketet, det ska kännas familjärt. Jag hoppas företaget lever 100 år till och att min son kanske vill komma med när han är vuxen.

Hur kom du i kontakt med Nyföretagarcentrum och hur har de hjälpt dig?

– Jag har gått i samma skola som Camilla Sehlin som jobbar på Nyföretagarcentrum, så jag tänkte hon kan säkert hjälpa mig. Det var riktigt bra, hon såg potentialen och peppande mig. Jag hade tidigare sålt 20 anläggningar som anställd så en del siffror hade jag koll på när vi gick igenom budgeten. Jag behövde inte uppfinna hjulet igen utan hon förtydligade det hela och tipsade om tänket kring det ekonomiska. Hon visade på vad jag kan behöva göra i vissa situationer och drog upp riktlinjer för hur jag skulle tänka. Hon tipsade om ALMI som kunde hjälpa till med andra saker, så jag kontaktade dem. Det som betytt mest för mig är de som peppat mig, bland andra Camilla och en kompis som jobbar på bank. Överlag vill vi människor få bekräftelse och behöver någon som tror på oss.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget företag?

– För mig är det säsongen, det är inte lika mycket jobb under vintern. Det gäller att spara på slantarna så det räcker året runt. Det har snurrat på från första början och jag är otroligt tacksam för det. Sen är ett måste att ha koll på vad som händer i branschen för det händer otroligt mycket, både med utvecklingen av solcellerna och regeringens stöd kring energifrågor. Trots att det går bra nu, måste jag hela tiden ligga steget före och tänka ett, två och tre steg framåt.

Vad är det bästa med att vara sin egen?

– Tiden, tveklöst. Att kunna bestämma över sin egen tid. Om jag måste vara ledig på fredag för att min son är ledig, då har jag möjlighet att vara med honom om jag planerar och styr mina uppdrag.
Jag lever ett drömliv, inte ekonomiskt men det har börjat så bra. Det är viktigt att få in affärerna och att nå ut på marknaden med mitt nya varumärke. Även om det är mycket att göra och viktigt att få in affärerna så känner jag mig lugn i själen och trivs verkligen med att vara min egen. Jag vill att kunderna ska känna sig trygga och jag kommer finnas med dem till döddagar. De kan alltid ringa, sms eller höra av sig om det är något de funderar på. För mig är service a och o. Av mig kan de få det, det har alltid varit min drivkraft.

Vilka är dina råd och tips till de som vill starta eget?

– Ta kontakt med Nyföretagarcentrum, det är alltid en bra början. Att få grundkunskapen i vad det innebär. Du behöver vara beredd på att det kommer ta tid att fixa med saker i början. Du är själv ansvarig och ingen annan kommer göra det åt dig. Tänk på att pengarna du får in på kontot är inte dina, utan det är moms, skatt och mycket annat som det ska räcka till. Tro på din idé och gör en riskanalys innan du trycker på knappen. Det är en sak att göra det i teorin och en annan att göra det i praktiken. Hitta något du kan vara genuin i, se till att du veta vad du ska göra och varför folk ska välja dig.

Informations ruta om Vi som har startat. Solenergi i Norrbotten AB

Intervju och text: Sarah Gotthold, Sago Resurs

Dela nyhet

Läs mer