Frank kom ensam från Syrien till Sverige, idag driver han flera företag i Norrbotten

Frank Dallal Hedström var bara 16 år när han kom till Sverige och Luleå. Han började gymnasiet och sista året fick han prova starta ett UF-företag. Det blev starten till de företag han driver idag. I Yalla Yalla Integration AB är idéen att hjälpa nyanlända komma in på den svenska arbetsmarknaden vilket blev inledningen till fler företag inom bygg, städ och nu senast däck och biltvätt. Han har fler än åtta heltidsanställda med planer på att växa i fler städer runt om i Sverige. Läs mer om hur han ser på sitt företagande.

Berätta om dina företag, vad gör du?

– Vi integrerar nyanlända till arbetsmarknaden inom olika branscher. Jag har företag för hantverkare, städ, däck och biltvätt. Själva idéen är att hjälpa nyanlända komma in på den svenska arbetsmarknaden med rätt förutsättningar. För de som har problem med språket hjälper jag till med olika kontakter. Det började med konsulttjänster kring integration genom bemannings- och rekryteringsföretag, då kom jag i kontakt med arbetsförmedlingen och många nyanlända. Många av dem behöver inte fler föreläsningar eller någon som säger åt dem vad dom ska göra. Flera av dem har praktiska kunskaper som till exempel hantverkare. Det gjorde att jag startade Dallal Bygg där de kunde börja jobba. För de som inte är hantverkare har jag hittat andra sysslor som de kan göra, som flytt- och städtjänster och nu däck och biltvätt i Gammelstad. Vid årsskiftet hade jag 17 anställda och det varierar lite men åtta personer är fast anställda på heltid och när det blir mycket tar jag in fler som jobbar extra.

Vad var det som fick dig att starta företag?

– Jag kommer från en företagarfamilj i Syrien. Jag trodde det var svårt att starta eget. Vi fick prova att driva ett företag UF företag sista året på gymnasiet, genom Ung företagsamhet. Jag märkte att det fanns en efterfrågan och att det går, det är så roligt. Jag gillar verkligen det här och mitt första uppdrag fick jag innan jag hade startat företaget.

Vad är målet med ditt företagande? Varför är du företagare?

– Jag vill kunna bidra till att fler får jobb. Vi erbjuder inte bara ett jobb utan ett helt liv. De personer vi anställer får också umgås med oss. När vi i företaget samlas, delar vi erfarenheter och lär oss av varandra. Vi ser hur stor skillnad vi gör. En av mina anställda har nu startat eget företag. Han hade varit arbetslös i fem år och fick anställning hos mig. Efter ett halvår kände han sig redo att ta klivet ut och starta ett eget företag. Just nu söker jag investerare för att kunna växa och anställa 100 personer. Så det behövs kapital. Jag har en samarbetspartner i Västerås som jag diskuterar med och tänker att vi ska köra samma koncept där. Där är de duktiga på att integrera och många företaget där drivs och ägs av invandrare. Vi i Norrbotten är på god väg men behöver göra mycket mer.

Hur kom du i kontakt med Nyföretagarcentrum och hur har de hjälpt dig?

– Det var ett tag sedan men jag fick kontakt med Camilla Selin på en föreläsning. Hon berättade om Nyföretagarcentrum och ordnade så jag fick en mentor som jag träffade under ett års tid. Det var väldigt bra. Camilla var trevlig och kunde hjälpa till när jag behövde. Hon gick igenom hur man gör en affärsplan, en budget och allt sånt. Min mentor var väldigt klok och han hade erfarenhet från byggbranschen, så det passade riktigt bra. Jag har fortfarande kontakt med honom.

Vad är det bästa med att vara egen?

– Att inse hur stort kontaktnät jag har fått. För mig har det blivit ett helt annat liv. Från student till företagare och att ta ansvar. En ny livsstil. Jag gillar att bestämma min egna arbetstid och vill inte vara beroende av en arbetsgivare som kan säga upp mig när som helst. Glädjen också, jag har en person som jag hjälper att få uppehållstillstånd och det hade jag inte kunnat göra om jag inte hade ett företag.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget?

– Ekonomin, jag har inga problem med stressen eller att ta ansvar. Inte heller om en kund inte är nöjd eller lösa problem. Det största problemet är ekonomin. Jag har startat allt det här med 25 000 kronor. Nu när vi växer är frågan om jag vågar satsa vidare och om jag får igen mina pengar. Det måste ske fort, för om jag ökar måste försäljningen också öka. Så jag chansar hela tiden. Jag har kollat upp och det finns en efterfrågan. Jag tror på det här och vet att det kommer att gå bra.

Vilka är dina råd och tips till de som vill starta eget?

– Det är ett stort ansvar, men våga ta risken. Tänk vad är det värsta som kan hända, kanske du förlorar 25 000 kronor som du satsat, men då har du provat. Självklart ska man fundera och tänka på riskerna men inte för mycket. De som undersöker och undersöker kanske gör att affärsidén försvinner. Våga ta risker men tänk efter innan. När du väl startat igång då är det bara att satsa. Ge all din tid och energi åt det för det kommer du gynnas av. Tänk inte på vinsten i början, utan att vara bra, vara bäst. I början gick jag back. En kund kontaktade mig om att någon hade använt hans dammsugare, som då blivit full med byggdamm. Jag sa, inga problem, vi köper en ny till dig. Han blev så glad och jag tänker att det är värt att ge den bästa servicen. Ta hjälp av Nyföretagarcentrum och andra som hjälper företagare. Våga ta emot hjälp. Det är mina tips.

.

.

Intervju och text: Sarah Gotthold, Sago Resurs

Dela nyhet

Läs mer