Att driva eget företag ger mig energi och inspiration där jag får leva ut min kreativa sida

Linnea Huhta sysslar med allt som har med ord att göra. Hon är författare, poet, radiopratare, filmproducent och gör bland annat barnprogram för Sveriges radio. Allt det gör hon i sitt egna företag Words by Huhta, vid sidan av sin tjänst som förvaltningschef i en kommun. Det sprudlar av idéer när Linnéa berättar och förfrågningarna hon får, duggar tätt. Läs mer om hur hon ser på sitt företagande.

Berätta om ditt företag, vad gör du?

– Allt jag håller på med handlar om ord. Jag översätter texter, frilansar som skribent, har skrivit barnböcker och bidragit till en antologibok. Just nu skriver jag en ungdomsbok tillsammans med en annan författare och är filmproducent till ett manus som Vonnie Larsson, Ihana Productions skrivit. Jag gör också poesiföreställningar, föreläsningar, barnprogram till Sveriges Radio och har medverkat i podcast för UR och Region Norrbottens ”Let´s Talk” där jag pratade om företagande. Jo, jag gör också översättningar från meänkieli till svenska.

Vad var det som fick dig att starta företag?

– Jag har alltid skrivit och skapat, hela livet, från det jag var yngre. Har ofta blivit tillfrågad att göra olika poesiföreställningar och så, men aldrig tjänat pengar på det. Man är tacksam att kunden vill anlita en men någonstans har det varit ett mål att kunna börja ta betalt. Sen är jag en trygghetsnarkoman och vill ha en säker inkomst, så jag har en heltidsanställning som förvaltningschef. Mitt egna företag jobbar jag med mest på kvällar och helger, semester och så. Då tankar jag energi och det är så otroligt inspirerande.

Hur kom du i kontakt med Nyföretagarcentrum och hur har de hjälpt dig?

– Det var när jag jobbade på kommunen i Pajala. De hade bjudit in Nyföretagarcentrum, genom ett samarbete dem emellan. Så jag deltog eftersom jag var så nyfiken och ville veta mer. Det var bland det mest inspirerande jag varit med om. Det blev en träff med Hans Mörtberg från Nyföretagarcentrum och då kände jag att det här kommer att fungera. Vi pratade bolagsformer och det var enskild firma som passade bäst, så jag startade företaget. Efter det har det blivit flera möten om mina planer, om moms, hemsidor och annat som jag funderade kring. Det som också varit bra är att man blir en del av en gemenskap inom Nyföretagarcentrum.

Vad är det bästa med att vara egen?

– Just nu är jag så nöjd med kombinationen. Jag får jättemycket utbyte var jag än befinner mig. Det är mycket samarbete med många olika människor, både i mitt företag och på arbetet. Mötet mellan människor är kärnan till allt. Jag längtar efter att få förkovra mig mer, att jag kan ta mig till ställen där jag kan studera människor, sammanhang och situationer som jag kan skriva om. Såklart kommer det vara många olika faktorer som styr när jag kan göra det, men det blir lättare att motivera och förutsättningarna finns när man är sin egen. Jag gör det för att jag tycker det är så kul och i framtiden skulle det vara fantastiskt att ha eget företag på heltid.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget?

– Om jag får vara existentiell, så tänker jag att den trygghetstörstande delen av mig är i vägen. I det egna jobbar jag med kulturfrågor och mina kunder finns mestadels i Norrbotten. Samtidigt är jag förvaltningschef i Blekinge, och även om det inte har med varann att göra så är det förstås en utmaning. Det kan ibland kännas svårt att ta betalt för vissa uppdrag och till en början gjorde jag mycket gratis, men Idag inser jag att jag har ett ansvar gentemot andra kulturarbetare att ta betalt för mina tjänster.

Vilka är dina råd och tips till de som vill starta eget?

– Många frågar mig om råd och jag brukar berätta hur enkelt det var att starta företaget med det stöd jag fick. Jag tänker, starta hellre den där enskilda firman än att inte göra det. Bokföring känns läskigt, men om jag tycker att det känns skrämmande så är det för mig en indikator på att då ska jag göra det. Nyfikenheten måste få vinna över trygghetstanken och rädslan att något ska överbryggas. Logga in på verksamt.se och ta kontakt med Nyföretagarcentrum, där får du hjälp genom alla stegen. Momsregistrera inte på en gång utan var uppmärksam och lyssna in. Ingen säger hur fort det måste gå, det är du som avgör det. Säg ja, testa och se, avslutar Linnéa.

.

.

Northstyle Fightcenter & Gym AB

Intervju och text: Sarah Gotthold, Sago Resurs

Dela nyhet

Läs mer